Daging Lembu Yang Dihasilkan Daripada Daging Babi.

Isu telur tiruan dari negara China pernah hangat baru-baru ni. Dan sekarang negara China menghasilkan barang tiruan sekali lagi iaitu menghasilkan daging lembu daripada daging babi.



Di sana, harga daging lembu dua kali lebih mahal daripada daging babi. Jadi, mereka pakat tipu semua orang dengan menjadikan daging babi seolah-olah daging lembu. Dalam masa 90 minit saja, daging babi yang digoreng menjadi sesedap daging lembu. Macam mana mereka buat? 



1. Ekstrak daging lembu bermutu tinggi yang membolehkan daging babi menjadi daging lembu.



2. Agen glazing, untuk menghilangkan rasa daging babi. Pek kecil ini cukup untuk 50kg daging babi.

3. Proses memerap daging babi dilakukan selepas ditambah ekstrak daging lembu.
4. Perbezaan daging babi yang telah diekstrak dengan yang asli.


5. Perbandingan antara daging babi asli dengan daging lembu palsu selepas dimasak selama 2 jam. Daging babi telah diekstrak mirip dengan daging lembu.


Sebotol ekstrak daging lembu seberat 500g dijual dengan harga  20 yuan (RM9.13) cukup untuk mengubah rasa 25kg daging babi. Harga daging babi adalah setengah daripada harga daging lembu. Ini berpotensi memberi penjimatan lebih dari 1,000 yuan (RM456.55) jika 25kg daging digunakan.




Menurut Fang Youzong daripada Jawatankuasa Penasihat Shanghai Food Drug Administration, bahan penambah rasa ini banyak digunakan untuk memberikan rasa daging lembu di dalam mee segera, katanya kepada Times Global. Dan  China hanya melarang penggunaan bahan penambah rasa ini ke dalam beberapa produk  makanan yang meliputi makanan bayi dan susu, kata Fang lagi.

Dan baru-baru  ni,  sebuah  jabatan industri dan perdagangan di Heifei telah mengatakan bahan penambah rasa ”ekstrak daging lembu” yang banyak diedar di pasaran, membolehkan daging ayam diproses menjadi “daging lembu”. Seorang  penduduk bandar mendedahkan bahawa “ekstrak daging lembu” telah menjadi ”resepi rahsia” di beberapa restoran-restoran kecil. Doktor  juga telah mengesahkan penggunaan jangka panjang dari bahan penambah rasa ini, boleh menyebabkan keracunan jangka masa panjang, kecacatan, dan juga kanser.

Tak mustahil ‘kepakaran’ ini akan  sampai ke Malaysia. Seperti telur tiruan yang kita sendiri tak sangka  dengan kehadirannya. Soal makanan kita kenalah ambil berat sebab ianya akan sebati dalam badan kita dan menjadi darah daging.- MyChinaViews.com
 

No comments:

Post a Comment